دوشنبه, 12ام فروردين

شما اینجا هستید: رویه نخست یادگارهای فرهنگی و طبیعی سیوند

سیوند

تداوم بخت سیاه بختگان

این دریاچه 3500 کیلومتر مربعی زیستگاه زمستانه پرندگانی است که از روسیه و دشتهای سیبری به ایران مهاجرت می‌کردند. درحال حاضر دریاچه آباده طشک و بختگان بدلیل خشکسالیها و وجود سد بروی رودخانه های کر و سیوند خشک شده اند.

مجله‌های «پایگاه اطلاع رسانی برای نجات یادمانهای باستانی (دشت پاسارگاد)» به صورت الکترونیکی

یکی از خویش‌کاری‌های هموندانِ «پایگاه اطلاع رسانی برای نجات یادمانهای باستانی (دشت پاسارگاد)» نوشتن بود که در مجله‌های پایگاه یا در تارنمای سیوند منتشر می‌شد. مجله‌های پایگاه، برای استفاده علاقه‌مندان در ایرانبوم منتشر می‌شود.

تنگه بلاغی

تنگه بلاغی در جنوب مجموعه میراث جهانی پاسارگاد قرار دارد و دارای طول تقریبی 18 کیلومتر(جنوب غربی – شمال شرقی) و عرض بین 500 متر تا 10 کیلومتر (جنوب شرقی ـ شمال غربی) از ابتدای تنگه  در شمال تا تپه رحمت آباد در جنوب می باشد.

برگزاری رونمایی از کتاب دفاع از تاریخ (نگاهی به تلاشهای دو سال و نیمه مردمی در جنبش دفاع از پاسارگاد و اعتراض به آبگیری سد سیوند)

کتاب دفاع از تاریخ از چهار بخش تشکیل شده که سه بخش نخست آن ویژه‌ی سه دوره کوشش‌های پایگاه است و بخش چهارم دربرگیرنده‌ی نوشتارهایی تکمیلی است، از جمله دو مقاله‌ی «پژوهش‌های باستان‌شناختی در تنگ بلاغی» از دکتر محمدتقی عطائی، سرپرست ایرانی گروه باستان‌شناسی ایران ـ فرانسه، که در آن نگاهی کوتاه به عملیات نجات‌بخشی منطقه شده است به همراه فهرست کاملی از کتاب‌ها و مقاله‌هایی که در این زمینه منتشر شده است؛ و «نگاهی به پرونده‌ی معترضان به آبگیری سد سیوند» از دکتر محمدعلی دادخواه که در آن به بررسی وضعیت پرونده‌ی شکایت مخالفان آبگیری سد سیوند از وزارت نیرو و سازمان میراث فرهنگی پرداخته شده است. کتاب دارای ۸۰ صفحه تصویر نیز است، که پیش از نمایه قرار گرفته است.

میراث نیاکان و وظیفه گرانِ مردمان هنرپرور کشور ما

در هر یک از شهرهای ایران اگر به تحقیق بپردازیم، هزاران ساختمان و اثر بی‌نظیر هنری می‌یابیم که هر کدام در نوع خود مانند ندارند و از شاه‌کارهای معماری و هنری جهان به‌شمار می‌روند ولی... یکی از دوستان نگارنده که عمر خویش را در راه شناساندن آثار هنری باارزش ایران به مردم جهان وقف کرده است پس از سال‌ها رنج و فداکاری در برابر یکی از آثار باستانی که علی‌رغم کوشش‌های وی ویران گشته و به مخروبه‌ای بدل شده بود با آه و افسوس فراوان می‌گفت: «عشق ورزیدن نسبت به هیچ مطلبی در ایران به اندازه عشق به آثار باستانی، انسان را فرسوده نمی‌سازد و رویاهایش را تباه نمی‌کند».

ضرورت نگاهداری یادمان‏های باستانی به عنوان مظاهر عینی هویّت ملّی ایرانیان

گروهی از ایران‏دوستان فرهنگی‏ اشاره دادند که خاک منطقه‏ی سیوند سست است و احتمال نفوذ آب در دشت پاسارگاد زیاد است و رطوبت‏ ناشی از دریاچه‏ی سد با رشد گیاهان مخرب،زیست‏بوم منطقه را آسیب می‏زند. هم‏چنین در صورت بالا آمدن آب،گورهای باستانی‏ متعلق به هفت هزار سال پیش و تپه‏های باستانی حفاری نشده، کوره‏های فلزپزی عهد داریوش یکم، مجموعه‏های ذوب فلزات و سفالگری‏ها و بسیاری آثار دیگر و چه بسا آرامگاه کوروش و بناهای‏ بازمانده‏ی عهد هخامنشیان در صورت وقوع سیلاب‏های نابهنگام به‏ زیر آب بروند.هم اینان معتقدند که محوطه‏ی پاسارگاد از طرف‏ یونسکو آثار تاریخی و باستانی شناخته شده است و تخریب آن،نقض‏ پیمان‏نامه‏های حفظ و حراست آثار بشری‏ست.

آثار شناسایی شده در تنگ بلاغی

تنگ بلاغی در جنوب غربی مجموعه میراث جهانی پاسارگاد قرارگرفته که نزدیک به 18 کیلومتر طول دارد و به عنوان یکی از قدیمی‌ترین گذرگاه‌های فارس به شمار می‌آید. در این تنگه رود پلوار جریان دارد که اهمیت تاریخی و طبیعی تنگه وابسته به همین جریان آبی می‌باشد.

درخواست گروهی از انجمن‌های غیردولتی برای به‌عقب انداختن آبگیری سد سیوند

آگاهید که سد سیوند در شمال شهر شیراز و درون تنگه‌ی بُلاغی،‏ میان دو دشت مُرغاب (پاسارگاد) و مرودشت، ‏‏مراحل پایانی ساخت خود را می‌گذراند.

در همین زمینه